יום שישי, 19 באוקטובר 2012

עוגת תפוחים עם חלבה ושטרויזל

באפייה, לרוב עדיף להשתמש במוצרי גלם טריים ואיכותיים, ולא בתחליפים תעשייתים ומשומרים. ויחד עם זאת, לפעמים גם קופסת שימורים תעשה את העבודה.

הרעיון להכין עוגת תפוחים בא מהספר "חווה לא אכלה תפוח" של הרב חיים נבון.
הספר מנסה להפריך 101 טעויות נפוצות ביהדות, ויש בו מספיק סיפורים מעניינים גם לאלה מכם שחושבים שיודעים לא מעט על יהדות והיסטוריה. סגנון הכתיבה כה מהנה והומוריסטי, שהוא יתאים במיוחד לאלה מכם שסופרים את מספר העמודים שנשארו להם עד לסיום הספר. לפני שתשימו לב, אתם כבר תסיימו לקרוא אותו, ותרצו עוד (גם מהספר, וגם מעוגת התפוחים שזה עתה חיסלתם).

תוכלו לקרוא כאן ביקורת על הספר וגם לבחון את הידע שלכם באמונות נפוצות ביהדות בסוף הכתבה:

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4269052,00.html

אז נחזור לעוגה; עוגת התפוחים הזאת, מכילה רסק תפוחים ללא חומרים משמרים שקניתי בסופר. גם את שאר המצרכים לעוגה תוכלו בקלות למצוא בסופר הקרוב לביתכם.

החלבה מוסיפה גם למרקם העסיסי של העוגה, וגם למתיקות המעודנת שלה. אפשר להגדיר את השילוב של חלבה ותפוח, כשילוב מוצלח במיוחד.

השטרויזל: לאלה מכם שלא יודעים מה זה שטרויזל, הנה הסבר קצרצר:
שטרויזל זאת תערובת פירורית שמורכבת בד"כ מקמח, סוכר, וחמאה. ניתן להוסיף אליה גם תבלינים ו/או אגוזים. ההכנה של השטרויזל היא מהירה ופשוטה, וניתן להשתמש בו פחות או יותר בכל קינוח. הסבר מפורט על הכנתו יינתן כמובן בהמשך.

עוגת תפוחים עם חלבה ושטרויזל

עוגת תפוחים עם חלבה ושטרויזל


כמות: 2 תבניות אינגליש קייק

1/4 כוס שמן קנולה
2 ביצים
1 כוס סוכר
1/4 1 כוסות רסק תפוחים ללא תוספת סוכר
1.5 כוסות קמח
1 כפית אבקת אפייה
1 כפית קינמון
כ-70 גרם חלבה איכותית (אפשר גם חלבה בטעמים), או: 4 כפות ממרח חלבה


לשטרויזל

25 גרם חמאה
1/4 כוס סוכר חום
1/4 כוס קמח
1/2 כפית קינמון

אתם יכולים לבחור בכל תבנית שיש לכם בבית, בתנאי שאין בה צורך להפוך את העוגה אחר כך (בגלל השטרויזל שצריך להיות מלמעלה). אפשר לבחור בתבנית אינגליש קייק, תבנית מלבנית, עגולה, או כל צורה אחרת.

אם אתם משתמשים בתבניות אינגליש קייק חד פעמיות קטנות, יש צורך בשתי תבניות והבלילה בכל אחת מהן תגיע עד לכ-1/2 גובה.
 
אם אתם משתמשים בתבנית עגולה, קוטר 24 יכול להתאים.
אם אתם בוחרים להכין את העוגה בתבנית אחת גדולה בכל צורה אחרת, הבלילה בתבנית צריכה להגיע מקסימום עד ל-3/4 גובה תבנית.

מתחילים מהשטרויזל;

1. מפוררים חמאה לתוך קערה/ צלחת.
2. מוסיפים סוכר חום, קמח וקינמון. מערבבים.

מניחים את השטרויזל בצד.


מכינים את העוגה;

3.מחממים תנור ל- 160 מעלות.

קערה א': "קערת הרטובים"

4.טורפים בקערה שמן, ביצים, סוכר ורסק תפוחים.

קערה ב': "קערת היבשים"

5. שמים בקערה קמח, אבקת אפייה וקינמון.

6. מוסיפים את תערובת הקמח לקערת הרטובים (מערבבים כמה שפחות).
7. שופכים את הבלילה לתבנית עד 3/4 גובה (או כמחצית הגובה לתבניות אינגליש קייק חד פעמיות).
8. אם אתם משתמשים בחלבה; מעל הבלילה ששמתם בתבנית, פזרו פירורי חלבה, וכסו אותם מעט עם הבלילה.
אם אתם משתמשים בממרח חלבה, הניחו "טיפות" של ממרח חלבה לאורך/מסביב לעוגה שלכם. מכסים מעט את שלוליות החלבה עם הבלילה, או מטמיעים אותם בעזרת "סיבוב" סכין- מעין מעגל שהסכין עושה בתוך הבלילה.

כמובן, לא לשכוח לחלק את החלבה שווה בשווה בין 2 העוגות, במידה ואתם משתמשים בתבניות אינגליש קייק.


שלוליות ממרח חלבה

9. מפזרים את השטרויזל על גבי העוגה.


מפוררים את השטרויזל על העוגה (צילום:תומר ברץ)

10. מכניסים את העוגה לתנור.

לתבניות אינגליש קייק ייקח כ-35-45 דקות. לתבנית אחת גדולה ייקח בין 50-60 דקות. כדאי לבדוק כמה דקות לפני על מנת שלא תתייבש. היא עדיין תהיה לחה, אבל התערובת כבר לא תהיה נוזלית.
אל תתפתו להגביר את הטמפרטורה. הטמפרטורה הנמוכה, היא זאת שמעניקה לה את הנימוחות הנהדרת שלה.

גיוון: אני הכנתי גם עם חלבה, וגם עם ממרח חלבה. את הגרסה של החלבה, אהבתי יותר. כדאי לקנות חלבה איכותית במשקל, ואפשר גם בטעמים. אני השתמשתי בחלבה בטעם פיסטוק.



ולסיכום:

השטרויזל:
*מפוררים את החמאה.
*מוסיפים לחמאה סוכר, קמח וקינמון. מערבבים. מניחים בצד.
העוגה:
*טורפים בקערה שמן, ביצים, סוכר ורסק תפוחים.
* בקערה נפרדת מערבבים קמח, אבקת אפייה וקינמון.
*מוסיפים את תכולת קערת היבשים לקערת הרטובים. מערבבים.
*מעבירים את הבלילה לתבנית.
*מפוררים חלבה לתוך הבלילה, או, שמים "שלוליות" של ממרח חלבה, ומטמיעים לתוך העוגה. 
*מפזרים את השטרויזל מעל העוגה.
*אופים. מצננים.




רגע היסטורי


בספר "חווה לא אכלה תפוח" של הרב חיים נבון, הוא כותב על כך שהאמונה שעל עץ הדעת גדלו תפוחים הינה פרשנות נוצרית, שאין לה בסיס במקרא. חז"ל חשבו דווקא על פירות אחרים שיותר מאפיינים את ארצנו: אתרוג, תאנה, גפן וחיטה, אך גם אף אחד מהם לא הוזכר במקרא בהקשר לעץ הדעת.

תוכלו לקרוא עוד על סיפור חווה ועץ הדעת, ועל סיפורים מעניינים נוספים, ב"חווה לא אכלה תפוח" מאת חיים נבון, בהוצאת ידיעות ספרים.


פלייסמט: פעמיתסטור
צלחת:איקאה
סכום:כהן יצחק


תודה שקראתם. מקווה שנהניתם!